Magazijn inrichten? Dit zijn de veelgemaakte fouten!

Magazijn inrichten? Dit zijn de veelgemaakte fouten!

De manier waarop je het magazijn inricht heeft grote gevolgen voor de efficiëntie en daarmee de kosten. Of je nu producten opslaat voor retail, e-commerce of productie, soepel verlopende magazijnprocessen besparen tijd en geld, terwijl klanttevredenheid toeneemt door snelle en betrouwbare leveringen.

Genoeg redenen om het magazijn op de juiste manier in te richten. Toch zijn er een aantal veelgemaakte fouten waardoor de efficiëntie flink achteruit gaat. Welke dat zijn? Lees verder en je weet het.

Geen slimme magazijnindeling

Een verkeerde indeling van het magazijn zorgt voor tijdverlies en een slechte doorstroming van goederen. Voorkom deze fout door één van de volgende slimme magazijnindelingen te gebruiken:

ABC-analyse: plaats producten met een hoge omloopsnelheid (ook wel A-producten genoemd) dicht bij de inpak- en verzendafdeling. Producten die minder vaak worden verkocht (ook wel B- en C-producten genoemd) kan je zonder problemen verder weg leggen.

Logische looppaden: maak looproutes zo kort en logisch mogelijk om het verzamelen van orders efficiënt te maken en botsingen te voorkomen.

Gebruik van verticale ruimte: maak gebruik van de hoogte van je magazijn met stellingen en rekken. Zorg ervoor dat producten die vaak nodig zijn op ooghoogte liggen. Let ook op dat het makkelijk is om de producten te vinden, hiervoor kan je bijvoorbeeld stelling stickers gebruiken en andere labels voor het magazijn.

Geen automatisering

Automatisering kan de efficiëntie in je magazijn aanzienlijk verhogen en menselijke fouten verminderen. Enkele opties zijn:

WMS (Warehouse Management System): Een WMS helpt bij het beheren van voorraden, orders en voorraadlocaties in real-time.

Barcode- en RFID-scanners: Deze technologieën maken het inboeken en picken van producten sneller en nauwkeuriger dan andere handmatige oplossingen.

Geautomatiseerde transportsystemen: bijvoorbeeld rollenbanen of zelfrijdende magazijnrobots. Deze hulpmiddelen zijn ideaal om zware producten te verplaatsen.

Geen duidelijke voorraadbeheerprocessen

Zonder een overzichtelijke voorraad krijg je al snel te maken met voorraadtekorten en overschotten. Implementeer daarom voorraadbeheerprocessen, zoals:

Cycle counting: hierbij voer je regelmatig steekproefcontroles uit om voorraadverschillen tijdig te detecteren.

Just-in-time levering: dit betekent dat voorraden op het juiste moment worden aangevuld, zodat je magazijn niet overvol raakt.

Minimale en maximale voorraaddrempels: hierbij stel je drempelwaarden in zodat je tijdig weet wanneer je moet bijbestellen en backorders voorkomt.

Geen goede interne communicatie

Goede interne communicatie in het magazijn is onmisbaar om vertragingen te voorkomen. Enkele tips hiervoor zijn:

Gebruik van dashboards: realtime dashboards geven belangrijke inzichten in voorraadniveaus, orders en prestaties van het magazijn.

Dagelijkse dagstart: start de dag met een korte briefing om de planning en prioriteiten door te nemen, zodat iedereen weet wat er die dag de grootste prioriteit heeft.

Duidelijke taakverdeling: zorg dat iedereen weet wat zijn verantwoordelijkheden zijn en wie aanspreekpunt is bij problemen.

Analyseer en verbeter continu

Een magazijn dat stilstaat, blijft achter op de concurrentie. Door regelmatig je magazijnprocessen te evalueren, blijf je de efficiëntie stapsgewijs verbeteren en bespaar je op de logistieke kosten per order. Analyseren en verbeteren is dus een continu proces waarmee je niet moet stoppen. Succes!